Rozhovor s Francielli Dasilva: Taneční vášeň a inspirace pro budoucnost

20. 06. 2024

Dnes máme tu čest představit vám rozhovor s naší novou trenérkou soutěžních týmů dětí a juniorů v tanečním studiu Dancepoint, Francielli DaSilva. Francielli, nebo také Fren, je talentovaná a nadšená tanečnice, která se věnuje tanci od útlého věku a má bohaté zkušenosti v různých tanečních stylech. Její láska k tanci, disciplína a přístup k trénování mladých talentů z ní činí ideálního mentora pro naše tanečníky. V následujícím rozhovoru se dozvíte více o její taneční kariéře, přístupu k trénování a plánech pro nadcházející sezónu.

Na úvod musím začít trochu netradičně, co je za tvým exotickým jménem? 

Mé celé jméno je Francielli Simoni Dasilva a má brazilský původ. Narodila jsem se v USA, ale otec pochází z Brazílie a maminka odtud, z České republiky.

Jak ses dostala k tanci a co tě na něm nejvíc chytlo?

Rodiče mě přihlásili do tanečního kroužku už ve 4 letech. Velmi mě to bavilo a po nástupu do základní školy jsem si vyhlédla taneční hodiny latinskoamerických tanců u Simony Švrčkové a Tomáše Hoška, kde jsem strávila zhruba 5 let. Pak jsem se setkala v klubu dancepoint se stylem street dance. Už po prvním tréninku jsem věděla, že je to to pravé, co mě baví a čemu bych se opravdu naplno chtěla věnovat. Chytla mě u street dance různorodost, styly, písně a styl vedení tréninku sám o sobě. 

Jak dlouho se věnuješ tanci jako trenérka?

Trénuji od  15-ti let, kdy jsem dostala příležitost brát záskoky za trenéry. To ve mě však probudilo můj trenérský pud,  našla jsem se v tom. Bavi mě předávat své zkušenosti druhým a učit je to,  co mě baví ze všeho nejvíce. V dancepointu jsem začínala v  nesoutěžních kurzech kde si mě všimla trenerka Klára Žídková a nabídla mi možnost přejít do soutěžní juniorské složky. Příležitosti jsem se hned chytla a pracovala na sobě. Poté jsem nastoupila do hlavní extraligové kategorie, kde jsem byla nejmladší a novým členem a právě to mě ještě více povzbudilo pracovat na sobě, abych byla dobrá jako oni. Rok 2022 jsem působila jako tanečník ve vyhlášeném Beat up Ostrava, kde jsem nabrala mnoho zkušenosti od lektorů Adriany Matějné a Filipa Růžičky a otevřela jsem si nové obzory i v jiných stylech. Aktuálně se účastním workshopů se zaměřením na dancehall ( Adriana Matějná, Mikeale), litefeet (Máka), house (Potkis), highheels ( Sabina Sikorová) a hiphop. Jako trenérka také zkušenosti sbírám každým tréninkem s dětmi.

Který taneční styl je tvůj favorit a proč zrovna ten?

Favoritem je Dancehall, ve kterém můžu ukázat svou ženskost a jemnost.  Druhé místo by pak obsadil naopak tvrdý hiphop, kde mohu vybít své emoce a projevit se i z jiné stránky. Třeti místo dávám litefeetu, který ale na mém pomyslném žebříčku stále stoupá, protože je plný pozitivní energie. a i když Už si myslíte ze jste bez energie a už nemůžete vždy ve vás něco najde. 

Co podle tebe dělá dobrého tanečníka? Jaké vlastnosti jsou podle tebe důležité?

Dobrého tanečníka dělá samotná láska k tanci a disciplína. Podstatné vlastnosti pak vidím v technice, dovednosti, fyzické kondici, hudebním cítění, kreativitě a v neposlední řadě i sebedůvěře a uměleckém výrazu. 

Jaký je tvůj přístup k vedení hodin podle úrovně a věku tvojí skupiny?

Snažím se o kamarádský přístup, ale s drobným odstupem, protože děti v trenérovi musí mít respekt. Snažím se tvořit zábavné hodiny, kde pracuji nejen s celým kolektivem, ale zaměřuji se i na práci s jednotlivými tanečníky. Do hodin vkládám také mimo choreografie i práci s freestylem. Pracuji na trpělivém přístup, protože většina tanečníků, které trénuji se pohybuji v období puberty, které je i pro ně samotné náročné a citlivé. 

Jak zvládáš výzvy, které přináší vedení taneční skupiny?

Jako mladý trenér taneční skupiny zvládám výzvy díky dobré komunikaci a týmové práci, pečlivému plánování a organizaci, a udržování motivace a podpory mezi členy. Konflikty řeším konstruktivně, stále se vzdělávám a přizpůsobuji se potřebám každého tanečníka. Tím vytvářím pozitivní a efektivní prostředí pro růst týmu.

Jaká je tvá filozofie ohledně tance a jeho vlivu na život lidí?

Mou filozofií je Tanec jako sebevyjádření. Tancem dokážeme zpracovávat různé emoce, ale zároveň je skrze hudbu i projevovat. Zpracování emocí tak může mít skrze tanec podstatný vliv na zlepšení kvality života. 

Jaký je tvůj přístup k street dance soutěžím? Jaké jsou klíčové prvky úspěchu v tomto stylu?

Soutěže jsou velká zodpovědnost jak pro me tak pro děti. Děti se na soutěže pilně připravují a těší již od září a na soutěžích si vyzkouší své maximum a atmosféru okolo. Je totiž velký rozdíl být na podiu a ve studiu ale nesmí vás to zaskočit. Klíčovými prvky k úspěchu je za mě originalita a energie kterou ze sebe tanečnici vydávají protoze bez ni to nikdy nebude ono

Jaké máte plány a cíle pro naše soutěžní týmy na nadcházející sezónu?

Každá sezóna je jiná ale cíl je vždy stejný. Soutěže jsou odrazem toho jak moc se posunuli a jak moc jsme všichni do toho času a energie vkládali. Hlavní je užit si sezónu protože můžeme dělat to co nás baví a někam to dotáhnout dál a mít své cíle. Cílem je naučit se a zdokonalovat vše co umíme nebo se již naučíme a udělat na podiu show kde můžeme předvést naši píli a dotáhnout to co nejdál. Samozřejmostí je mít skvělý koncept, který zaujme a patřičně ho předat nejen tancování, ale i kostýmem a výrazem.  Každý rok se určitě účastníme Czech dance masters postupových soutěží, které jsou nejznámější tady u nás a u větších děti  bychom se rádi zúčastnili i Taneční skupiny roku, která nás muže postupem dotáhnout až na mistrovství Evropy do zahraničí, což je velká věc

Jak se podle tebe street dance vyvíjí a mění v průběhu času?

Street dance se proměňuje každým rokem, ale zachovává si základní prvky, které se vyvíjí prostřednictvím tanečníků a choreografů. Vycházejí také na povrch zapomenuté styly. V tancování se také jako v módě střídají trendy. 

Jaké jsou tvé plány a cíle pro budoucnost jako taneční trenérka v oblasti street dance?

Mým cílem jako trenérky street dance je neustále se rozvíjet, účastnit se workshopů a soutěží, a podporovat talentované tanečníky. Chci vytvořit silnou taneční komunitu a ukázat svým tanečníkům možnosti různých stylů street dance, aby se našli každý v tom svém a poté jsme jej společně rozvíjeli. 

Rozhovor s Francielli DaSilva nám přinesl vhled do její inspirativní cesty taneční kariérou a její vášnivé oddanosti trénování mladých talentů. Její přístup, který kombinuje přátelskou atmosféru s disciplínou a individuálním přístupem k tanečníkům, slibuje nejen úspěšné výsledky na soutěžích, ale také osobní rozvoj každého člena týmu. Jsme nadšeni, že máme Francielli v našem týmu a těšíme se na úspěšnou spolupráci a mnoho nezapomenutelných zážitků na tanečním parketu. Děkujeme Francielli za její čas a odhodlání, a všem našim tanečníkům přejeme úspěšnou nadcházející sezónu!

Reference našich zákazníků

Další reference