Ze sálů baletu do rytmu města. Příběh trenérky street dance

11. 06. 2024

Street dance je dynamický a energický tanec, který odráží městskou kulturu a energii mládeže. Abychom lépe porozuměli této disciplíně a cestě, kterou tanečníci a trenéři procházejí, oslovili jsme zkušenou trenérku street dance. Ta nám poskytla vhled do svého života, kariéry a způsobu, jakým inspiruje a vede své svěřence.

Jak jste se dostala ke street dance? Kdy a kde jste začala tančit?

Začínala jsem v Karviné s baletem, když mi byly čtyři roky, a věnovala jsem se mu až do svých deseti let. Moje trenérka mě tehdy chtěla přivést k profesionálnímu tanci v Ostravě, ale z rodinných důvodů to nebylo možné. Později trenérka onemocněla, což znamenalo konec mých baletních studií. Ten rok mě rodiče přihlásili s mladší sestrou do Taneční Školy Nicola’s Dance Unico, kde jsem objevila street dance.

Jaké jsou největší výzvy při trénování dětí a juniorů ve street dance?

Největší výzvou je trpělivost. Každý má své tempo a ne všem jde všechno hned. Je důležité mít trpělivost nejen s dětmi, ale i se sebou samým. S časem a úsilím se dostaví výsledky.

Jakým způsobem motivujete své svěřence během tréninků a před soutěžemi?

Motivuji je k neustálému zlepšování. Vysvětluji jim, že trénink nekončí v tělocvičně. Měli by pracovat na svých dovednostech i doma, chodit na workshopy a učit se z videí. Klíčem je neustálé sebezdokonalování.

Jak důležitá je podle vás spolupráce a týmový duch v taneční skupině?

Týmový duch je zásadní. Když se tanečníci podporují a mají mezi sebou dobré vztahy, tréninky a choreografie vypadají úplně jinak. Pozitivní atmosféra vede k lepším výsledkům a tanečníci chodí na tréninky s radostí.

Jaké další aktivity a akce pořádáte mimo běžné tréninky a soutěže?

Pravidelně cvičím ve fitku. Udržování kondice a posilování těla je pro tanečníky klíčové, aby se předešlo zraněním, jako je bolest kolen. Fitko mě baví a stalo se neodmyslitelnou součástí mého života.

Máte nějaké taneční vzory nebo inspirace, které ovlivnily váš styl a přístup k tanci?

Inspirovala jsem se různými tanečníky, které sleduji na Instagramu a ve videích. Snažím se učit nové triky a postupně se zlepšovat. Mezi mé vzory patří například Icybuchta, dvojčata Máka a Káka, a můj trenér Ox. Ze zahraničí mě inspirují skupina The Kinjaz, Mike Bredy a Marlee Hightower.

Co vás na vaší práci nejvíce baví a naplňuje?

Nejvíce mě těší výsledky na soutěžích a vidět, jak se moji svěřenci zlepšují a rozvíjejí díky mým radám.

Jak probíhá příprava těsně před soutěží?

Příprava zahrnuje doladění posledních detailů a pilování choreografie, aby bylo všechno perfektní.

Tento rozhovor nám poskytl cenný vhled do života trenérky street dance, ukázal její odhodlání, trpělivost a neustálou touhu po zlepšení. Street dance pro ni není jen tanec, ale životní styl plný inspirace a tvrdé práce. Děkujeme za sdílení jejích zkušeností a přejeme jí mnoho úspěchů v budoucnosti.

Reference našich zákazníků

Další reference